Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2024 (ν. 5094, ΦΕΚ 39/13.03.2024, τ. Α΄), και λειτουργεί ήδη διοικητικά με προσωρινή Συνέλευση, ενώ  θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Το Τμήμα οργανώνει δύο διακριτά Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ): α) το ΠΠΣ «Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας» (ΦΙΑ) και β) το ΠΠΣ «Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό» (ΨΕΤΠ). Παρά τη σχετική συνάφεια των δύο ΠΠΣ, αυτά είναι διακριτά στο αντικείμενο, το περιεχόμενο και στους στόχους τους.

Το ΠΠΣ ΦΙΑ στοχεύει στην παροχή διεπιστημονικής εκπαίδευσης στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και συγκεκριμένα στη Φιλολογία, την Ιστορία και την Ανθρωπολογία, προσφέροντας στους φοιτητές μία άρτια και ολιστική κατάρτιση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το ΠΠΣ θα απονέμει Πτυχίο «Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας» στις εξής Κατευθύνσεις: α) «Κατεύθυνση Φιλολογίας», β) «Κατεύθυνση Ιστορίας», γ) «Κατεύθυνση Ανθρωπολογίας». Πρόκειται να εκπαιδεύει επιστήμονες σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή πρότυπα, οι οποίοι θα διαθέτουν επαρκή προσόντα είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην έρευνα σε επίπεδο Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, είτε για να εργαστούν στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην εκπαίδευση (ΠΕ02 Φιλολογίας), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ως φροντιστές, στελέχη εταιρειών με αντικείμενο τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις ψηφιακές του εφαρμογές, τον τουρισμό, τη διαφήμιση, την επικοινωνία (ως κειμενογράφοι/ επιμελητές κειμένων, ψηφιακοί δημιουργοί, μέλη ομάδων δημιουργικού), στελέχη σε δομές και υπηρεσίες του Κράτους με αντικείμενο τη διαπολιτισμική διαμεσολάβηση, ξεναγοί, στελέχη μουσείων, σύμβουλοι σε ζητήματα πολιτισμού.

Το ΠΠΣ ΨΕΤΠ στοχεύει στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία, την πολιτισμική ανάλυση, και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διαχείριση και την προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Απονέμει Πτυχίο «Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό». Οι πτυχιούχοι του ΠΠΣ ΨΕΤΠ θα μπορούν να γίνονται δεκτοί στον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα (ΠΕ86 Πληροφορικής), με σκοπό τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και να εργάζονται σε πολιτιστικούς οργανισμούς (μουσεία, γκαλερί, αρχεία, βιβλιοθήκες), τεχνολογικές εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη πολιτιστικών εφαρμογών, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές παραγωγές που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα, ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, και δημιουργικές βιομηχανίες που περιλαμβάνουν την ψηφιακή παραγωγή περιεχομένου, την ψηφιακή διαχείριση πολιτιστικών δεδομένων και την ανάπτυξη διαδραστικών εμπειριών για την πολιτιστική κληρονομιά.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών όλα τα Ερευνητικά Εργαστήρια και τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που σήμερα λειτουργούν στα επιμέρους Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, δηλαδή στα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών οι επισκέπτες θα βρουν πληροφορίες για το ανθρώπινο δυναμικό και τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, καθώς και για τις δομές και υπηρεσίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που απευθύνονται στους φοιτητές του. Θα δεχθούμε με χαρά προτάσεις με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη συμπλήρωση των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτήν.